Monday, December 25, 2006

Odgovor, o vremenskom horizontu

Sonja je pokrenula tako temu, o vremenskom horizontu na koje se naša istraživanja i razmišljanja odnose. Verovatno u nasem dnevno ekonomskom angažmanu ponekad, a i često, gubimo pravu viziju i široku sliku problema koje analiziramo. Ovo istraživanje opština je ostavilo odredjeni "impact" na našu malu skupinu, onako došlo je do prirodnog pomeranja pažnje na demografiju (što uopšte nije trivijalna tema). U suštini, pošto nam reforme još uvek traju, moramo da razmišljamo o tome u kakvom ćemu društvu nekad, u budućnosti da živimo, i šta mi možemo po tom pitanju da uradimo. Možda za sada naš angažman svodi na to da postavljamo prava pitanja, i da produbljujemo znanja, i zračimo javnost (koja apsolutno ni o čemu ne milsli ) sa našim analizama i zaključcima o tome. A kasnije .... let s see :)

Za danas toliko
v.

1 comment:

Dejan said...

Dobro dosli u svet geografije. Demografia je zaista kljuc!

Evo zanimljivog podatka koji ce zapanjiti: Prema nesluzbenim policijskim procenama u zoni odgovornosti SUP-a Beograd obitava 2,85 miliona ljudi. Ako uporedimo taj podatak sa zvanicnih 1,6 miliona stanovnika dolazimo do pitanja a ko su ti 1,25 miliona dodatnih stanovnika?
Dublji uvid u strukturu otkrio bi da su to uglavnom mladji ljudi (studenti, nezaosleni iz provincije...). Ako je ova pretpostavka tacna, to znaci da je provincija "praznija" za 1,25 miliona mladih najznacajnijih (po mladosti, obrazovanju i energiji) za podizanje nivoa ekonomske aktivnosti.

Sta kazete?
Dejan