Friday, December 29, 2006

Inflacija u decembru, Vuk i Dusko

12-m inflacija u decembru je pala sa 8,8% u novembru na 6,6%, što je najniža 12-m inflacija od 2000. godine. Rast cena u odnosu na prethodni mesec iznosi 0,1%.

Do usporavanja ukupne inflacije dolazi prvenstveno zbog dalje apresijacije kursa, koji je od poslednje nedelje septembra do poslednje nedelje decembra nominalno apresirao za skoro 5%.

Monetarna politika u Srbiji deluje na cene pretežno preko kursnog kanala, a samo marginalno preko kanala kamatnih stopa i kredita.

Apresijacija kursa utiče na inflaciju preko smanjenja uvoznih i indeksiranih cena. Pored toga, ostali faktori koji su doveli do ovako niske inflacije su slični kao i u prethodnom mesecu: relativno niske cene nafte na svetskom tržištu i sputavanje rasta cena koje su pod administrativnom kontrolom zbog predizborne kampanje.

Cena ovako drastičnog obaranja inflacije je usporavanje privrednog rasta. Restriktivna monetarna politika je negativno uticala na privredni rast, koji je u trećem kvartalu pokazao znake usporavanja, a preliminarni podaci iz oktobra i novembru ukazuju da je usporavanje ozbiljnije.

U Q1 2007 možemo očekivati rasplamsavanje inflacije (porast na preko 10% na 12-m nivou) zbog:
• već započetog popuštanja monetarne politke (27. decembra referenta kamatna stopa NBS na 2w repo instrumente je spuštena za 150bp i sada iznosi 14%),
• predviđene povećane fiskalne potrošnje koju odlazeća vlada ostavlja narednoj,
• korekcije cena pod administrativnom kontrolom (poskupljenje struje, stambeno komunalnih usluga, kao i cigareta zbog povećanja akciza),
• očekivane stabilizacije nominalnog kursa dinara prema evru.

No comments: