Thursday, November 30, 2006

Inflacija u novembru, Vuk i Dusko

Međumesečna inflacija u novembru iznosi 0,8%, što predstavlja ubrzanje, pa je to najviša međumesečna inflacija od maja. Međutim, 12-m inflacija je nastavila sa usporavanjem, mada je ono nešto manje od očekivanog.

U novembru 12-m inflacija iznosi 8,8%. U prvoj polovini godine prosečna 12-m inflacija je bila 15,1%, u Q3 12,5%, a očekivana za Q4 je 8,4%. Procenjujemo da će inflacija na kraju godine biti nešto viša od 7%.

Na inflaciju utiču nekoliko faktora koji deluju u različitom smeru. Na usporenje inflacije direktno utiču: apresijacija dinara, pad cena nafte i ograničavanje rasta cena koje su pod administrativnom kontrolom. Sa druge strane, inflaciju podgrevaju: jača predizborna fiskalna potrošnja i povećano trošenje deviznih doznaka nakon promene u očekivanjima kretanja kursa.

Detaljnije objašnjenje ovih efekata:

Apresijacija dinara do koje dolazi kako zbog restriktivne monetarne politike, tako i zbog snažnih deviznih priliva iz inostranstva je glavni uzrok usporavanja inflacije. Kurs je od početka godine realno apresirao 11,7 %, a od avgusta 4,1%. Nominalna apresijacija od početka godine je 8,1%, a od avgusta 4,8%. Ovako snažna apresijacija se neminovno odrazila na usporavanje inflacije jer se procenjuje da u Srbiji uticaj promene kursa na inflaciju iznosi između 0,35 do 0,5 (tj. ako kurs apresira za 1% inflacija se smanji za 0,35% do 0,5%). Jačanje kursa, uz izvesno kašnjenje, dovodi do pada cena uvoznih proizvoda i pritiska na domaće cene. Sa druge strane, zvanične i nezvanične doznake, koje se u zemlju slivaju u evrima, čine značajan deo domaće agregatne tražnje (2,5 milijarde evra u 2005 ili 12% GDP). Pri snažnoj nominalnoj apresijaciji, koja je počela u julu, građani su oklevali da troše ova sredstva, jer očekuju da je slabljenje evra privremeno, pa bi time izgubili na kursnim razlikama. To privremeno uzdržavanje u potrošnji je svakako bitno doprinelo usporavanju inflacije od juna do oktobra. Međutim, očigledno je da nakon više meseci apresijacije dolazi do promene u očekivanjima kretanja kursa (očekuje se konstantan nominalan kurs ili čak dalja apresijacija). Sredstva iz doznaka (zvaničnih i nezvaničnih) se sada troše i to dovodi do povećane tražnje, pa je to verovatno jedan od uzroka što je međumesečna inflacija u novembru ubrzala.

Cene nafte na svetskim tržištima u poslednjih 3 meseca neprekidno padaju, pa nakon istorijskog maksimuma u avgustu, u novembru dostižu najniže vrednosti od početka godine. Cena nafte tipa Ural je u odnosu na avgust pala preko 20%. Ovo dovodi do pada nebaznih cena (pre svega goriva).

Ne dolazi do prilagođavanja cena pod administrativnom kontrolom, zbog predizbornog ciklusa. Pored cena energije, u poslednjih nekoliko meseci one najviše doprinose padu nebazne inflacije, koja opet značajno obara ukupnu inflaciju.

Rebalans budžeta i povećana fiskalna potrošnja očigledno počinju da utiču u smislu povećanja inflacije.

3 comments:

Ceves said...

Dusko, ne znam sta da kazem, ali mislim da ovo i nije tako lose :0)

Unknown said...

potpuno ste premasili moja ocekivanja

Dejan said...

Trenutan odnos dinara i evra na prvi pogled deluje kao faktor koji gusi domacu proizvodnju. Medjutim ako pogledamo malo u buducnost, ovakvo stanje moglo bi da se iskoristi kao idealna sansa za postizanje viseg nivoa konkurentnosti domacih proizvodjaca. Trenutno proizvodjaci izvoznici, pritisnuti nepovoljnim kursom evra, mogli bi poraditi na sopstvenoj konkurentnosti. Neminovno je da ce vremenom doci do slaljenje kursa dinara prema evru, ova situacija ce pogodovati "mudrim" privrednicima koji su poradili na sopstvenoj efikasnosti. Vecim akumuliranjem kapitala otvara se mogucnost regionalnih akvizicija od strane domacih preduzeca.